Επιλέγω σύλλογο ή διαλέγω προπονητή;

Η άσκηση των παιδιών, βοηθά με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη τους είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και πνευματικά. Συμβάλλει στην σωματική τους υγεία. Διασφαλίζει ως ένα βαθμό της ενεργητικότητα/δραστηριότητά τους.  Καλλιεργεί στοιχεία της μετέπειτα προσωπικότητάς τους Εκπαιδεύει και κοινωνικοποιεί τους νεαρούς «αθλητές», δημιουργεί τις βάσεις για την ψυχική τους ισορροπία. Eδώ γεννιέται το ερώτημα που θα αναλύσουμε.  Επιλέγω σύλλογο ή διαλέγω προπονητή

Ο  αθλητισμός, ο οποίος αποτελεί οργανωμένη μορφή άσκησης σε οποιοδήποτε άθλημα, διαθέτει τα «εχέγγυα» για την αποκόμιση των παραπάνω ωφελειών. Η απόφαση των γονέων για την εισαγωγή του παιδιού στον αθλητισμό δημιουργεί ερωτήματα και αναζητήσεις. Ποιο σύλλογο θα χρειαστεί να επιλέξουν και με ποια κριτήρια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βασικά κριτήρια για την επιλογή συλλόγου από τους γονείς αποτελούν η απόσταση από το σπίτι διαμονής. Άλλα κριτήρια είναι  η ώρα διεξαγωγής των προπονήσεων, ή το κόστος της μηνιαίας συνδρομής .
Από την άλλη πλευρά εμφανίζονται οι ανάγκες των παιδιών-αθλητών. Το παιχνίδι, διασκέδαση, ψυχαγωγία, απόκτηση φίλων, ομαλή και σταδιακή είσοδο στο περιβάλλον του αθλητισμού. Όλα αυτά είναι στοιχεία που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την επιλογή αθλήματος και συλλόγου.
Ανταποκρινόμενοι σε όσα οι έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προσφέρει το αθλητικό περιβάλλον και στις επιθυμίες των παιδιών, φαίνεται να είναι απαραίτητο να «ελεγχθεί» από τους γονείς το περιβάλλον προπόνησης του συλλόγου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Καταρχάς ποιος είναι ο προπονητής με τον οποίο θα συνεργάζεται το παιδί. Με ποιες επιδιώξεις και στόχους.  Σε ποια μορφή συμπεριφοράς, με ποιόν τρόπο επικοινωνίας. Ο προπονητής είναι δυνατό να καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την παραμονή ή όχι του παιδιού στον αθλητισμό. Το αν θα διασκεδάζει ή θα πιέζεται. Το αν θα διαμορφώσει υγιείς συμπεριφορές ή θα εσωτερικεύει απόψεις και στάσεις ανασταλτικές για την περαιτέρω ψυχο-πνευματική του ανάπτυξη.
Οι γονείς, στα πρώτα στάδια εισαγωγής των παιδιών στον αθλητισμό, καλούνται να αναζητήσουν προπονητές οι οποίοι θα προσφέρουν τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται τα παιδιά, την ανάλογη συμπεριφορά για τη βίωση ευχάριστων συναισθημάτων, «εξασφαλίζοντας» σε ένα βαθμό την ανάπτυξη κινήτρων και την παραμονή των παιδιών στο αθλητικό περιβάλλον. Θα αναζητήσουν προπονητές με ήπια και θετική συμπεριφορά, έχοντες διάθεση για επικοινωνία και κυρίως την ενεργητικότητα που διαθέτουν και τα παιδιά για να μπορούν να τα «ακολουθήσουν».
Ο εκάστοτε σύλλογος διαθέτει μια φιλοσοφία για τον αθλητισμό. Η φιλοσοφία του «αντανακλάται» σχεδόν εξ΄ολοκλήρου στους προπονητές του, αυτοί εξάλλου είναι και οι «αποδίδοντες» τη φιλοσοφία του.
Η διασφάλιση των στοιχείων που προσφέρει ο αθλητισμός είναι το ζητούμενο, το κόστος για τα οφέλη μπορεί να είναι 15 λεπτά παραπάνω δρόμος ή και αναδιαμόρφωση του οικογενειακού προγράμματος με βάση τις προπονήσεις του παιδιού.
Ίσως εν τέλει η απάντηση στο ερώτημα Επιλέγω σύλλογο ή διαλέγω προπονητή να συνοψίζεται στο: «Αν θέλεις να επιλέξεις σύλλογο, διάλεξε τον κατάλληλο προπονητή!»

Τέλος, αξίζει τον κόπο να ψάξεις λίγο στο internet, ποιος είναι ο Γιάννης Κακαράκης, ο προπονητής kickboxing του The Fighting Mall

Πηγή: Γιάννης Ζαρώτης MSc-Phd Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Αθλητικός Ψυχολόγος